Het Zonnelied
Het Zonnelied is een mooi verweven compositie met tien strofes waarvan de eerste strofe gaat over de Allerhoogste en de laatste over de opdracht van de mens om God te dienen in nederigheid. Daartussen zijn er acht strofes die telkens beginnen met "Laudato Si', mi Signore", "Wees geprezen, mijn Heer" en afwisselend als broeder en zuster worden benoemd: we beginnen bij Meneer Broeder Zon en Zuster Maan en eindigen bij medebroeders en -zusters die vergeven en verdragen en Zuster Dood. Daartussen in het midden de vier elementen: Broeder Wind, Zuster Water, Broeder Vuur en Zuster Moeder Aarde. Voor elk van deze strofes schreven we een bezinning die terug te vinden is op deze webpagina.
|
Het Zonnelied wandelen
Deze zonneliedwandeling biedt je, via een volgblaadje een wandelmeditatie aan met drie verschillende thema's gebaseerd op het Zonnelied zelf: 1. het wonder van Gods schepping leren zien, 2. de verbondenheid in de schepping voelen waarin alles met alles verbonden is, ook doorheen het samenspel van de vier natuurelementen lucht, water, vuur en aarde, 3. elkaar leren dragen in kwetsbaarheid wat eigen is aan alles wat leeft en bestaat. Bij elk deel hebben we vragen voor onderweg geformuleerd alsook mogelijke doe-opdrachten voor onderweg. Het bekende lied "Laudato si, o mi Signore" kan als staplied of rode draad doorheen het geheel lopen. Deze wandeling is via deze link te downloaden.
|
Het Zonnelied bidden
Zoals het zonnelied bestaat uit tien strofes zo heeft onze Laudato Si gebedsarmband tien kralen die symbool staan voor een van die strofes. Elke kraal heeft een eigen betekenis en kleur waardoor de verschillende elementen ook echt hun eigen stem krijgen.
Gebaseerd op deze armband werd ook een grote versie met tien gekleurde kaarsen gemaakt zodat die ook in een kerk kan gebruikt worden om het Zonnelied samen te bidden. Via deze voorstelling kan je op verschillende manieren het Zonnelied bidden of bemediteren: als een tientje, maar ook als meditatie door stil te staan bij ons eigen Zonnelied: welke namen geef ik aan God? Hoe ervaar ik Broeder Zon en Zuster Maan? Wat betekent Zuster Dood voor mij? Meer info over de gebedsarmband is te vinden op deze webpagina. |
Je eigen Zonnelied schrijven
Maak je eigen lofzang op de schepselen en beschrijf waarom je God wil loven en danken. Wees geprezen, mijn Heer, om de avondlijke zang van zuster merel of om de lieflijke glimlach van een kind. Deel je eigen lofzang met anderen of spreek af dat je met alle strofes van anderen één grote lofzang creëert.
Je kan het ook omkeren en God om vergeven vragen om de vervuiling van broeder lucht, de bezoedeling van zuster water, de excessieve gebruik van broeder vuur bij de verbranding van fossiele brandstoffen, de uitbuiting van zuster, moeder aarde. In plaats van "Wees geprezen, mijn Heer" klinkt nu, "Ontferm u, mijn Heer omwille van ..." Inspiratie kan je op deze webpagina vinden. |
Natuurelementen tot leven wekken
Breng de vier natuurelementen tot leven in de liturgische ruimte en integreer ze in de liturgie: broeder vuur van de paaskaars, zuster water van de doopvont, broeder wind en de wierrook, de offerandegaven als vruchten van Zuster, Moeder Aarde... Extra aandacht voor deze elementen maar ze ook duidelijker een plaats geven in de liturgische ruimte kan ons ook dichter bij de universele broeder- en zusterlijkheid brengen van het Zonnelied. Misschien zijn ook andere elementen uit het Zonnelied in de liturgische ruimte aanwezig (Meneer broeder zon, zuster maan en de sterren, zuster dood...) en kunnen ze expliciet onder de aandacht worden gebracht. Doorheen de elementen kunnen we de liturgie op een meer geaarde en verbonden manier vieren en onze viering zo tot een lofzang op de schepping maken.
|
Het is '5 voor 12'
De encycliek Laudato Si’ schuift het Zonnelied als visioen op een universele broederlijkheid naar voor. Paus Franciscus plaatst tegenover dit visioen tegelijk een schrijnende realiteit: Zuster Moeder Aarde weent, samen met de armen, om het onrecht en de uitbuiting dat haar wordt aangedaan. Ondertussen blijft de klimaatcrisis groeien en is er nood aan ecologische bekering. Het is dus letterlijk echt wel 5 voor 12. We nodigen je daarom uit om, samen met ons, om 5 voor 12 bv. even de tuin in te gaan, onder een boom te gaan zitten en zo op een of andere manier verbinding maken met de natuur. Om 5 voor 12 bidden we samen met elkaar verbonden het Zonnelied en maken het nadien nog een aantal minuten stil. Meer info onderaan deze webpagina.
|
THE LETTER
Ridhima Pandey, Een jonge klimaatactivitiste uit India, Arouna Kandé, een klimaatvluchteling uit Senegal, Greg Asner & Robin Martin, twee klimaatonderzoekers uit Hawaï en Cacique Odair, de leider van een Braziliaans inheemse gemeenschap ontmoeten elkaar en de paus in Rome. Na hun ontmoeting bezoeken ze ook nog Assisi. In deze krachtige documentaire resoneren verschillende perspectieven op het klimaatverhaal. In het midden van de documentaire wordt het Zonnelied voorgelezen en becommentarieerd als een uitnodiging tot universele broeder- en zusterlijkheid. De documentaire is een warme oproep om te luisteren naar elkaar en elkaar te dragen en te ondersteunen in de strijd tegen de klimaatopwarming: elk met zijn of haar eigen verhaal, elk met zijn of haar eigen talent. De documentaire The Letter is via YouTube gratis te bekijken.
|
Franciscaanse bezinning rondom encycliek Laudato Si
De encycliek Laudato Si' van Paus Franciscus blijft bijzonder actueel: in 2025 vieren we haar tiende verjaardag alsook 800 jaar Zonnelied. Het wordt dus een bijzonder jubeljaar!
Vandaag klinkt de schreeuw van Zuster Moeder Aarde en van de armen steeds luider: kunnen wij haar horen. Paus Franciscus spreekt over een integrale ecologie waarin alles doorheen Gods liefde met elkaar verbonden is: kunnen wij gebroken relaties herstellen en meewerken aan een universele broeder- en zusterlijkheid? In vier verschillende online bijdrages gaan we samen op weg: broederlijk en zusterlijk gaan we op zoek wat ecologische bekering voor ons kan betekenen om zo opgenomen te worden in die universele broeder- en zusterschap met Zuster, Moeder Aarde. |
Eco-spiritualiteit en natuurvieringen: Sint Jansvuur of Sint Michaëls Oogstfeest
Grote kerkelijke feesten hebben vaak ook een link met de seizoenen en daarbij aanknopen doet ons ook terug verbinden met de natuur. TAU experimenteert met een Paasvuurwake waarbij we op stille zaterdag reeds rond het vuur waken om er net voor het ochtendgloren met Pasen er de Paaskaars aan te ontsteken en het alleluja aan te heffen. Ook het Sint Jansvuur op 24 juni staat op de agenda waarbij we midzomernacht rondom het vuur vieren. Het feest van de aartsengelen op 29 september wordt ook traditioneel gelinkt aan de start van de herfst: het kan een dankfeest zijn na de oogst. Vaak wordt dit gekoppeld aan de aartsengel Michaël en zijn er interessante lokale gebruiken te herontdekken zoals het Sint Michaëlbrood.
|