Het ontstaan van de pelgrimsestafette
Franciscus was in zekere zin een tjoolder Gods. Hij sloot zich niet op binnen kloostermuren – de hele wereld was voor hem een klooster en hij trok er graag in rond. Veelal te voet was hij op weg doorheen dat deel van Italië dat wij Franciscanië zijn gaan noemen en verder, tot in Damiate (Egypte) waar hij de sultan ontmoette. Nog tijdens zijn leven stapten zijn volgelingen doorheen een groot deel van Europa en tot in Noord-Afrika. Wandelend, predikend, werkend, bedelend, ontmoetend, verbindend – tot lof en eer van God.
Geen wonder dus dat er nogal wat afgestapt wordt in franciscaanse kringen. Hier in Vlaanderen begonnen Jos Van Dooren en enkele medebroeders in 1976, 750 jaar na Franciscus’ dood, met de pelgrimstochten naar Assisi. Later nam Tau – franciscaanse spiritualiteit vandaag de fakkel van de minderbroeders over.
In deze lijn groeide het idee om de 5 komende jaren ook pelgrimerend naar het franciscaanse jubeljaar 2026 toe te leven, letterlijk op weg van Vlaanderen naar Assisi als veruitwendiging van een ruimer bewegen. Niet als staptocht in grote groep van hier tot ginder noch als individueel pelgrimstraject, maar als een soort franciscaanse estafette waarbij we met velen mekaar aflossen om - gespreid over 5 jaar - elk een stuk van de weg naar Assisi te gaan. Eenvoudig, kwetsbaar, verbonden.
Op 3 oktober 2021 sloten we aan bij de Franciscusviering in de Franciscuskerk in Heverlee. Na een pelgrimszegen door Daniël De Rycke ofm stapten we met een vijftiental tochtgenoten samen zo’n 20 km tot Huldenberg waar we, het sterven van Franciscus in de avond van 3 oktober 1226 gedenkend, dag 1 samen afsloten.
Op kerknet vind je een getuigenis over motivatie en franciscaanse inspiratie van de initiatiefnemers.