VIA TAU INTENSIEF : slotweekend 25-27 november in Meersel-dreef
WEEKENDprogramma
Hieronder vind je het volledige weekendprogramma van het slotweekend in Meersel-dreef. Naast enkele inhaallessen die wegvielen omwille van COVID, focussen we ons aan de hand van verschillende creatieve methoden op franciscaans zuster- en broederschap.
Verschillende gastdocenten komen ons dit weekend vergezellen om ons van een gevarieerd programma te voorzien! Op zondag sluiten we samen officieel het intensieve traject van VIA TAU af in het bijzijn van Willem Marie Speelman.
Verschillende gastdocenten komen ons dit weekend vergezellen om ons van een gevarieerd programma te voorzien! Op zondag sluiten we samen officieel het intensieve traject van VIA TAU af in het bijzijn van Willem Marie Speelman.
Lesinhouden
VRIJDAG 25 NOVEMBER
Na een inhoudelijke aanzet duiken we in enkele Bijbelse en franciscaanse teksten rond twee belangrijke kenmerken van franciscaanse broederlijkheid, m.n. het schepsel-zijn en de tederheid.
ZATERDAG 26 NOVEMBER
ZONDAG 27 NOVEMBER
- De pauselijke oproep tot broederlijkheid - Stijn Demaré en Barbara Mertens
Na een inhoudelijke aanzet duiken we in enkele Bijbelse en franciscaanse teksten rond twee belangrijke kenmerken van franciscaanse broederlijkheid, m.n. het schepsel-zijn en de tederheid.
- Godly Play "God op weg met zijn volk" - Bernadette Vermeulen
ZATERDAG 26 NOVEMBER
- Franciscaanse vertelkunst - Peter Vermaat
- Groepsdynamica en gespreksleiding - Hanneke ter Maat
- Kruis van San Damiano: Kijken tot het beeld spreekt - Klaas Blijlevens en Barbara Mertens
ZONDAG 27 NOVEMBER
- VIA TAU slotmoment - Willem Marie Speelman & Barbara Mertens
Docenten
- Stijn Demaré is filosoof en theoloog. In 2007 publiceerde hij zijn masterproef als boek onder de titel: "Goden, helden en de massa. Hedendaagse tragedie" Hij is sinds 2014 stafmedewerker bij TAU – franciscaanse spiritualiteit vandaag en in het bijzonder geïnspireerd door Franciscus' pelgrimsspiritualiteit en verbondenheid met de schepping. De encycliek Laudato si' is voor hem een belangrijk bron van inspiratie en engagement in deze tijd.
- Bernadette Vermeulen werd geboren in Nederland in een gezin dat zich steeds liet inspireren door de Kapucijnen en dus ook door Franciscus. Haar levenswandel bracht haar naar Meersel-Dreef, een dorpje gecentreerd rondom een Kapucijnenklooster.
- Hanneke ter Maat vormt samen met Marianne van Haastrecht in Delft een kleine Franciscaanse presentie. Ze is kernlid van de Franciscaanse Vredeswacht en werkt als maatschappelijk werker met (voormalig) dakloze jongvolwassenen. Hanneke heeft Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gestudeerd aan de Christelijke Hogeschool in Ede en zich nadien verder gespecialiseerd middels de opleiding Intensieve Ambulante Gezinstherapie. Ze heeft jarenlang gewerkt als staffunctionaris bij het Franciscaans Jongerenwerk. Als trainer/docent heeft ze ervaring rond de thema's gesprekstechniek, groepsdynamica en coachingsvaardigheden.
- Peter Vermaat is dichter-verteller, poppenspeler-theatermaker en theoloog. Hij is hoofdredacteur van ‘Franciscaans Leven’ en van ‘De wereld van het poppenspel’. Vorig jaar kwam zijn nieuwste voorstelling uit: ‘De vrouw die keuzes durfde te maken’ over Elisabeth van Thüringen. Zie zijn website: https://petervermaat.nl.
- Klaas Blijlevens, kapucijn, was jarenlang pastor in een psychiatrisch ziekenhuis en tevens pastorale supervisor. Hij is steeds geboeid geweest door de teksten van Ruusbroec en de andere mystici van de Nederlanden. Mede daardoor kreeg hij langs de vernieuwde bestudering van de laatste jaren een andere visie op Franciscus en kwam hij op het spoor van wie de Poverello werkelijk is geweest.
- Barbara Mertens is sinds 2017 stafmedewerkster bij TAU en sterk geïnspireerd door Clara van Assisi. Ze koestert een bijzondere interesse voor interreligieuze ontmoeting en broederlijkheid door de eeuwen heen: van Franciscus & de sultan langs hedendaagse heiligen en profeten tot de encycliek Fratelli Tutti. Haar eigen woestijnervaringen maken haar gevoelig voor de biddende kluizenaarsziel van Franciscus van Assisi.
- Willem Marie Speelman is directeur van het Franciscaans Studiecentrum en universitair docent Spiritualiteit, gespecialiseerd in Franciscaanse Spiritualiteit en Heikele Hedendaagse Kwesties (zoals armoede, zorg, duurzaamheid en leiderschap), met een bijzondere interesse in muziek en de muzikale manier van in de wereld staan. Daarom probeer ik hedendaagse problemen ook op de een of andere manier om te vormen tot een lofzang (als we het mysterie achter het probleem zien, dan kunnen we ook het goede ontdekken, en loven).