FRANCISCAANSE APP : FRATELLI
Het franciscaans belevingscentrum van Meersel-Dreef gooit de deuren open en verkent digitale ongebaande wegen: met hulp van Space4Grace (onder de projecttitel: Op iPad met Franciscus) wordt op 20 mei een franciscaanse app gelanceerd waarmee je de verschillende themaruimtes van het centrum voortaan ook op je smartphone of iPad kan bezoeken. In dit artikel verkennen we hoe het opzet van deze app eigenlijk ook perfect aansluit bij de franciscaanse spiritualiteit en missie! De app kreeg dan ook de toepasselijke naam: “Fratelli”.
De lancering van de app op 20 mei 2022 zal, uiteraard, ook online te volgen zijn! Vanaf het klooster van Meersel-Dreef wordt het digitale netwerk uitgerold naar de hele wereld toe! Meer info volgt! |
Grensverleggende spiritualiteit
Het verhaal van Franciscus’ bekering is er één van vele avontuurlijke omzwervingen vol innerlijke omwentelingen en worstelingen maar tegelijk ook levengevende, broederlijke ontmoetingen. De radicaliteit waarmee Franciscus het evangelie wou naleven deed hem ongebaande wegen verkennen waarbij God zijn enige kompas was. Het was van meet af aan duidelijk dat zijn religieuze roeping niet aansloot bij het traditionele kloosterleven waar monniken hun hele leven binnen de beschutte kloostermuren sleten. Hij wou broederlijk en zusterlijk doorheen de wereld trekken om Gods woord te verkondigen. Niet voor niets worden zijn volgelingen dus ‘broeders’ en geen monniken genoemd. Die broederlijkheid vindt Franciscus overigens ook terug in Gods schepping zelf wanneer hij de natuurelementen maar ook medeschepselen als broeder en zuster aanspreekt.
Het is in de oude teksten van Sacrum Commercium dat Franciscus aan Vrouwe Armoede de wereld laat zien en zegt: “Kijk, dit is mijn klooster”. Zo worden dus de grenzen van het klooster verruimd: heel Gods schepping is voor ons een plek waar Franciscus ons uitnodigt om de evangelische boodschap te beleven en tegelijk ook voor te leven. Het woord ‘klooster’ gaat immers terug naar het Latijnse ‘claustrum’ wat afsluiting betekent. Voor minderbroeders worden die grenzen dus paradoxaal genoeg helemaal opengetrokken en krijgen de minderbroeders de opdracht om niet langer afgescheiden, maar vooral ‘tussen’ de mensen te leven. |
Buitenstebinnen gekeerd
Maar hoezeer Franciscus de grenzen ook verruimde, toch had hij ook vaak de nood om zich terug te kunnen trekken. Vaak keerde Franciscus terug naar een kluis of een spelonk waar hij te midden de natuur voor enige tijd in eenzaamheid zich kon herbronnen en zijn leven wijden aan meditatie en gebed. De vele spelonken van de Carceri, Fonte Colombo, Poggio Bustone... zijn hiervan nog steeds stille getuigen. Deze spanning was reeds van bij het begin aanwezig toen Franciscus volgens het Fiorettiverhaal XVI zowel Clara als broeder Silvester vroeg wat hij nu het beste deed: kluizenaar worden of rondtrekkend predikant. Maar zelfs al vraagt God van Franciscus om zich te wijden aan een actief leven en al rondtrekkend te preken, dan nog hunkert Franciscus vaak naar een rustige plek waar hij zich volledig kan wijden aan gebed en stilte.
Als de buitenste kloostermuren worden gesloopt, dan is er des te meer nood aan een soort innerlijke muur waarachter je je kan terugtrekken en waarbinnen je aan je relatie tot God kan werken. Franciscus had een heel sterk gebedsleven en het verhaal van de échte vreugde laat ook zien dat die vreugde enkel te vinden is aan de binnenkant, in een soort innerlijk klooster. De quote die aan Franciscus wordt toegedicht vat het mooi samen: “De wereld is mijn klooster, mijn lichaam is mijn cel en mijn ziel is de kluizenaar daarbinnen.” |
Bron voor digitale pelgrims
Met de app worden de muren van het belevingscentrum ontsloten: via digitale wegen kan iedereen, waar dan ook, proeven van de spiritualiteit van Franciscus en Clara aan de hand van de thema’s van de zes verschillende ruimtes van het belevingscentrum: naast een overzichtelijke tijdslijn zijn er de themaruimtes rond Zonnelied (Lofzang op de schepselen), Spiegelkamer (Mijn God en mijn alles), de Spelonk (De kleine arme, vol van vermogen), de Wolfkamer (Angst en vertrouwen), de binnenkoer (Tuin van Gemeenschap) en de hartslagkamer (Pelgrims en vreemdelingen) Dat franciscaanse spiritualiteit ook een plek verdient in onze digitale wereld die meer en meer integraal ook deel uitmaakt van ons leven is eigenlijk een evidentie: ook de digitale wereld is ons klooster of met andere woorden een plek waar we worden uitgenodigd om ‘tussen’ de mensen te zijn.
De app is ook een middel om samen met de vele digitale pelgrims op weg te gaan: veel mensen surfen het internet of andere digitale kanalen af op zoek naar inspiratie en voeding voor de ziel. Deze app kan richtingwijzers bieden aan deze digitale pelgrims of een bron van levend water zijn onderweg. Wanneer we dus ‘op iPad met Franciscus’ gaan, dan nodigt de app 'Fratelli' ons tegelijk uit om naar de binnenkant te treden. Naast meer informatieve stukken zal de app ons uitdagen, op een digitale manier, om de franciscaanse spiritualiteit te beleven en voor te leven vanuit een innerlijke kracht die we dagelijks moeten voeden. Door gebed, meditatie of reflectie die wordt aangeboden vanuit de verschillende thema’s gelinkt aan de verschillende thema-ruimtes van het belevingscentrum, worden we via de app een soort digitale spelonk aangeboden waar we ons kunnen in terugtrekken om tot stilte en gebed te komen. |
Goede verbinding maken
De franciscaanse app moedigt ons aan om een goede verbinding te maken en dat op twee verschillende vlakken. Enerzijds is er de verbondenheid met andere mensen telkens als we de franciscaanse spiritualiteit voorleven en broederlijk en zusterlijk tussen mensen zijn. De app zal mogelijkheden bieden om zelf te getuigen of inhoudelijk te delen met anderen. Anderzijds is er de verbinding tussen onszelf en God via gebed en bezinning zodat we ons kunnen herbronnen en opladen. De app zal ons ook begeleiden in gebed, reflectievragen en franciscaanse online-bezinningen.
Ook wij worden dus uitgenodigd om in het spanningsveld te gaan staan tussen het voorleven van de franciscaanse spiritualiteit naar anderen toe, maar tegelijk ervoor te zorgen dat de innerlijke kracht van waaruit we vertrekken gevoed blijft worden door gebed en meditatie. De app kan ons spirituele kompas zijn om ongebaande digitale wegen te verkennen en broederlijk ons een weg te zoeken doorheen die wereldwijde verbondenheid.
Ook wij worden dus uitgenodigd om in het spanningsveld te gaan staan tussen het voorleven van de franciscaanse spiritualiteit naar anderen toe, maar tegelijk ervoor te zorgen dat de innerlijke kracht van waaruit we vertrekken gevoed blijft worden door gebed en meditatie. De app kan ons spirituele kompas zijn om ongebaande digitale wegen te verkennen en broederlijk ons een weg te zoeken doorheen die wereldwijde verbondenheid.
Dit artikel verscheen eerder in Handdruk,
het tijdschrift van de franciscaanse familie in Vlaanderen.
het tijdschrift van de franciscaanse familie in Vlaanderen.