
Armoede en soberheid
In antwoord op de kloof tussen arm en rijk die nog steeds groeiend is, en in navolging van de arm geboren en gestorven Jezus van Nazaret en de kleine broeder Franciscus, kiest paus Franciscus ervoor in soberheid te leven en er in alle eenvoud op te wijzen dat christenen overal ter wereld kunnen getuigen van hun geloof door zich in te zetten deze kloof te helpen dichten.
Franciscaans leiding geven: ‘als het wassen van andermans voeten’[1]
In het spoor van Jezus en Franciscus van Assisi koos de nieuwe paus al op verschillende manieren in zijn leven als priester, bisschop en kardinaal voor eenvoud – het wassen van de voeten van zij die aan de rand van de maatschappij staan.
Zonder in de valkuil van de homogeniteit te trappen, past het een goede kerkleider eenheid in verscheidenheid te bevorderen, onder andere door het goede in alle mensen te willen zien.
Franciscus van Assisi ging af op mensen en situaties waar anderen liefst ver van weg bleven. Hij ging in gesprek met zij die aan de rand van de maatschappij stonden: de armen, de melaatsen, de simpele duiven, de dieven (eksters), de woekersaars (kraaien), de wolven waar iedereen bang van was, de sultan die beschouwd werd als de duivel zelf. Moge paus Franciscus hem hierin volgen en zo mee bouwen aan vrede tussen de godsdiensten.
Hoop
Franciscus van Assisi heeft de Kerk geïnspireerd vanuit de manier waarop hij leefde, door het voorbeeld dat hij gaf. We hopen dat Franciscus het kerkelijke instituut op zijn beurt mag inspireren door zich in het voetspoor van de mindere broeder, de dienaar van de gemeenschap, telkens opnieuw te verbinden met de kwetsbaren, de gekwetsten, de armen, de andersdenkenden, en dat hij het oordelen aan God overlaat.
Vrede en alle goeds aan paus Franciscus!
- Vlaamse minderbroeders franciscanen: klik hier
- De Engelstalige blog 'Catholic Ecology': klik hier
- Catholic Climate Change op Facebook (initiatiefnemers van de St. Francis Pledge): klik hier
[1] Naar het boekje van Jaap Lodewijks: Als het wassen van andermans voeten. Franciscus ontmoeten in leidinggeven en werk, uitgeverij Ten Have, 2011, ISBN 9789025961350.